En uppsats från nian

Ätstörningar.


Detär främst kvinnor som drabbas, men män med ätstörningar uppmärksammas allt mer. Mörkertalet bland män är förmodligen stort, särskilt när det gäller de mer atypiska formerna av ätstörningar som t ex ortorexi, "nyttighetsätstörning".

När ett barn eller en ung lider av en ätstörning är tillfrisknandet en process som kräver hjälp av många olika professionella och också aktivt stöd från familjen.

En ätstörning kan ta sig uttryck som sjukligt bantande (anorexi) eller hetsätande. Båda är vanligare hos flickor. Enligt utredningar i västländerna lider 2?8 flickor av tusen av anorexi och lika många av hetsätande. Bland pojkar är sjukliga problem med ätandet relativt ovanliga.


Bulimi


Sverige är det nästan enbart kvinnor som får bulimi. Ungefär 2 av 100 kvinnor i åldrarna 13 till 30 år är drabbade, men det kan vara betydligt fler eftersom många försöker dölja sina problem. Vid hetsätande (bulimi) domineras tankarna av ätande och rädsla för övervikt. Anfallen av okontrollerat ätande följs ofta av kräkning. Den som lider av bulimi kan vara normalviktig. Vikten kan vara allt från under- till övervikt. Bulimi är vanligare än anorexi. Mycket tyder på att bulimi är ett växande problem. Sjukdomen blir allt vanligare bland människor som tidigare inte förknippades med ätstörningar till exempel män och äldre kvinnor.

Bulimi börjar oftast med bantning och går sedan till Bulimi. Ätstörningen Bulimi Beror oftast på ett komplicerat samspel av olika faktorer. Fast det varierar från person till person

Bulimi börjar ofta under den senare delen av ungdomstiden.


Anorexi


Till anorexi hör aktiv viktminskning eller en sträng kontroll av kilona genom begränsning av ätandet och rikligt motionerande. Ibland används också vätskedrivande eller laxerande läkemedel för att sänka vikten. Den som lider av anorexi upplever på känsloplanet att hon är för tjock, fast hon eventuellt på det intellektuella planet förstår att hon är för mager. 1 av 100 flickor och kvinnor i åldrarna 13 till 30 år är drabbade. Män utgör cirka 10 procent av alla fall av anorexi. Oftast insjuknar man under tonåren. Anorexi är inte lika vanlig som andra ätstörningar som tex Bulimi.. Mycket tyder på att Anorexi är ett växande problem.


Likså som bulimi finns det inget självklart varför man får sjukdommen , men det kan bero på tex, Skönhetsidealen, svåra upplevelser under uppväxten , den självbild som man har m.m.. Vanligtvis börjar anorexi under de tidiga tonåren, vid 12?16 års ålder. En liten del bantar redan före puberteten. det har blivit allt vanligare att ungdommar börjar få ätstörningar som "anorexi" innan dom ens har kommit in i tonåren. Som de flesta ätstörningar brukar anorexi börja med bantning. Det betyder därmed inte att all bantning orsakar anorexi. Det måste finnas en grund för att sjukdomen ska utvecklas.


Ortorexi


Träningsmissbruk är vanligare än man kanske tror. Många som tränar överdrivet flyr sina problem och bekymmer genom att träna ohälsosamt mycket. Ofta är personer med Ortorexi deprimerade eller har problem av olika slag och då kan träningen bli en tillflyktsort. När man har ortorexi innebärdet att man är beroende av träning och den kick det ger. Gränsen mellan beroende och vanlig, hälsosam, träning ligger i att man börjar träna i en sån utsträckning att det faktiskt är ohälsosamt. När träningen börjar styra och kontrollera livet och allt anpassar sig efter träningstiderna så kan det också vara läge att se upp.

De som drabbas av Ortorexi är ofta unga tjejer, även om en del killar naturligtvis också befinner sig i riskzonen. Ortorexi är fortfarande en "dold" sjukdom på många sätt och den är betydligt mindre känd än t ex Anorexia eller Bulimi. Lär dig att se varningssignalerna för Ortorexi och försök att prata med personen i fråga, i tid, innan det är för sent.


/Anne-Lie Wall 9b





Kommentarer
Postat av: Ronja

Skrev också om ätstörningar i 9:an, det är viktigt.
Ha en trevlig helg :)

2007-05-04 @ 09:18:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0