Tjocktarmspolyp

I går var vi till Sunderbyn för att göra en återkoll ang vad det var Bella hade fast i analöppningen mer om det i detta blogg inlägg ( länk )
 
Vi hade tid klockan halv tolv och fick komma in direkt det var Anna som även tog emot oss från kirurgavdelningen på akuten för nästan tre veckor sedan som även tog emot oss nu.
Vi pratade lite lätt om Bellas hälsa efter sist vi sågs och hon har varit pigg och frisk som en lärka.
Ialla fall hade dom kommit fram till att det var en polyp som Bella hade i sin tjocktarm och hon förklarade då vad det är och efter ett tag sa hon att den var GODARTAD jaha tänkte ja CANCER  då ! Men ja vi pratade vidare och hon kände på Bellas mage där inget kändes ovanligt och meddelade att vi ska få en remiss till barnläkarna som vi då ska träffa i sunderbyn inom någon vecka och dom och vi skall då komma fram till vad vi ska göra vidare.
 
Eftersom att en polyp inte är speciellt vanligt på barn och inte en polyp som var så här stor  ( ska faktiskt visa bild åt er ) samt att den låssnade så kan hon tänka sig att dom vill kolla så att det inte finns flera mer i hennes tarm får ja skulle det kunna finnas flera så kan det finnas risk för att dom kan utbildas till adenom /malignt ( cancer polyp vad jag förstår  ) och även att det finns risk att Bella kan få tarmvred.
Detta är ett sådan ovanligt fall och antagligen satt denna polyp så långt ned i tarmen just vid ändtarmsöppningen så Bella bajsade ut den och ja sedan lossnade den ju..
 
Vanligtvis brukar läkare skära bort dem och sedan bränna " såret " som blir.
Men ja gumman våran är ju speciell ;)
 
Så vi får se vad dom säger vid nästa besök, även en kontroll av tarmen är ju inte så lätt på en åttåring eftersom att ja rönten kan man ju glömma om hon inte skall vara sövd och en kamera upp i tarmen går ju inte heller så Anna spånade om att då kan hon tänka sig att vi får åkta till barnsjukhus som är mer van vid sådanna fall men ja det får vi ju se.
 
Annars var en annan spekulation att vi möjligvis får observera lite tills Bella blir större och sedan kan röntga eller så men ja vi får helt enkelt vänta ju och se hur det blir..
 
Jag har googlat en del om polyper och läste att det brukar ta flera år för dom att bli stora det är därför man inte hinner upptäcka elakartad cancer förens ja det kan vara försent eftersom att man oftast inte vet om att man har dessa ( när man är vuxen ) så det var ju lite coolt att Bellas var så här stor och har väl grott under ett års tid och ja att hon helt enkelt bajsade ut den haha.
 
Nåväl vad man typ kan kalla detta då en " klump " som ej har hunnit bildas till cancer  ( typ klump i förstadiet till cancer )  jag vet inte om det finns större risk att om hon skulle ha flera att dessa kan vara cancer eller ej utan det får vi fråga vid nästa besök och det finns inte heller någon garanti att hon har flera men det är ju bättre att kolla upp det.
Detta är också vanligt att det är ärfligt från en förälder eller liknande så jag har börjat spåna om att jag skulle vilja kolla upp min tarm haha så ja det får jag väl kontaka sjukhuset om.
 
Men som sagt detta är en ovanlig grej på barn så vi får väl se hur dom fortskrider detta :)
Men just nu känns det lugnt vi skulle observera så det inte kommer ut någon till ( om det finns mera ) samt skulle Bella få ont i magen eller ont och hängig och man inte kan se vad det är så ska vi blåsa akut till Sunderbyn eftersom att det då kan finnas risk för tarmvred men ja det är ju inte heller någon garanti så det är inget jag oroar mig för direkt :)
Samt blodig avföring m.m som kan vara täcken på en brusten polyp.
 
Detta skrivs om polyp :
 
Tjocktarmspolyper är avrundade utväxter från slemhinnan som växer in i tjocktarmens hålrum. Man kan ha en ensam polyp, men man kan också ha flera på samma gång och de kan ha olika storlek och utseende.
 
Så skönt att veta vad det är och att det hittills är helt ofarligt  ! <3
Så nu får vi vänta på nästa kallelse.
 
Nå här är Bellas polyp när den var ute, inga rump bilder här inte ;)
En stor polyp Mammas lill tjej <3
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0